FİNANSAL RİSK YÖNETİMİ

FİNANSAL RİSK NEDİR?

Finansal risk; atılan adımların sonucunun olumsuz olması durumunda, işletmelerin veya kişilerin varlıklarını kaybetme olasılığıdır. İyi bir risk yönetimi yaparak karşılaşabileceğiniz olumsuzlukları önceden tespit edebilir, önlem alıp kayıplarınızın önüne geçebilirsiniz.

 

a) Piyasa Riski

Piyasadaki dalgalanmalardan kaynaklı risktir. Faizlerde, kurlarda ani iniş çıkışlar, durgunluk vb... gibi sebeplerden firma varlıklarında azalma meydana gelmesi durumudur.  

 

b) Likidite Riski

Piyasadaki dalgalanmalardan dolayı nakit ihtiyacı doğması durumunda eldeki varlıkların nakde dönüşüm hızının zayıfladığı ya da olmadığı durumu ifade eder.

 

c) Kredi Riski

Sözleşmeye bağlanmış yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi riskidir. Örneğin; Müşteriye 30 gün vadeli mal satıyorsanız, faturanın zamanında ya da hiç ödenmemesi durumunda karşılaşacağınız risk türüdür. Eğer yeterli nakit rezerviniz yoksa nakit akışınız bozulur ve yükümlülüklerinizi yerine getirmekte sıkıntı yaşayabilirsiniz.

 

d)Operasyonel Risk

İnsanlar ve sistemler kaynaklı risktir. Hatalar, ihmaller, hırsızlık, yanlış satış, tahsilat ve bütçe politikaları, sistemsel güvenlik açıkları gibi unsurlar operasyonel risk içermektedir.

 

FİNANSAL RİSK ANALİZİ VE YÖNETİMİ NEDİR?

Tüm riskleri ortadan kaldırmak mümkün değildir. Dolayısıyla finansal risk analizi; ne kadar risk alacağınızı bilmenize imkan sağlayacaktır. Kutup Yıldızının, ağaç ve taşlarda oluşan yosunların hangi yönü gösterdiğini bilirseniz kaybolmaz, nereye gideceğinizi bilirsiniz.  

 

NASIL BİR RİSK YÖNETİMİ YAPILMALIDIR?

-       Risk yönetimi için en iyi başlangıç noktası firmanın mali verileridir. Mali verilerin analizi; atacağınız adımlarda size el feneri olacak, önünüzü aydınlatacak, zayıf yönleri görmenize ve kayıpların önüne geçmenizi sağlayacaktır. Nereye gittiğinizi görürseniz, gideceğiniz yolun zorluğuna göre önleminizi alır, yolculuğunuz boyunca karşılaşacağınız risklerin birçoğunu bertaraf edersiniz.

-       Nakit akışı çok sıkı takip edilmeli, sorunlar büyümeden önlemler alınmalıdır.

-       Kullanılan kredilerin vade ve faiz oranları günün koşullarına göre değerlendirilmelidir. Eğer, faizlerde düşüş bekleniyorsa; uzun vadeli ve sabit faizli kredi kullanılmamalıdır.

-       Doğru kişilere doğru işlerin verilmesi, sistemsel açıkların kapatılması gerekmektedir.