Blog
“Bütün kuğular beyazdır… Avusturalya keşfedilene kadar.” Joan Robinson
SİYAH KUĞU TEORİSİ; ekonomik buhran, büyük savaşlar ve salgın gibi beklenmedik anda gerçekleşen, toplum/dünya üzerinde önemli bir etkiye sahip olan; siyasetin, ekonominin yönünü değiştiren, tarihin akışını etkileyen olayları tanımlayan bir metafordur.
Bir olayın siyah kuğu teorisine örnek gösterilebilmesi için 3 kritere uyması gerekiyor:
- Beklentilerin dışında olması.
- Olayın dünya üzerinde ciddi bir etkiye sahip olması.
- Olay öngörülemez olsa da yaşandıktan sonra geriye dönüp bakıldığında nedenlerinin açıklanabilir olması.
İnternet üzerinden satışların hayatımıza girmesi bir Siyah Kuğu’dur. İnternetin çalışmamasının firmalar ve insanlar üzerinde yaratacağı etki, deprem dönemlerinde iletişimin kesilmesi de Siyah Kuğu’dur.
Siyah Kuğu finans piyasalarında bir metafor olarak kullanılmaktadır. Finans piyasalarında olmaz diye bir durum yoktur. Olmaz dediğin şeyin gerçekleşmesi durumunda risk analizini eksik yapmış olursun ve bulunduğun yerin çok gerisine düşersin, hatta yok olabilirsin.
Siyah kuğudan kaçınabilmek zordur ama korunmak için en önemli şey riskin dağıtılmasıdır. Çünkü her siyah kuğu, aynı zamanda kendi fırsatlarını da yaratacaktır. Risklerin dağıtılması, portföyün çeşitlendirilmesi bir yatırımınızda yaşanacak çöküşün, diğer yatırımlarınızla korunması ve dengelenmesidir. Böyle zamanlar para kazanmaktansa, kaybetmemenin öneminin arttığı zamanlardır.
Risk analizini bugünkü koşullara göre yapan ve riskli pozisyonlarını devam ettirenler, şemsiyenin kapanması durumunda ıslanır ve sistem dışına itilirler.
Detaylı risk analizini; gelecekte gerçekleşme olasılığı olan seçenekler üzerinden yapan ve yağmurun da yağabileceğini öngörenler ise bu işten en az zararla çıkarlar.
Hava kapalı iken güneşin çıkacağını düşünenler ilk ıslananlar olacaktır.